17 oktober – Internationale dag voor de uitroeiing van armoede

Armoede heeft vele gezichten, of het nu honger is, alleenstaande ouders die worstelen, of bejaarde personen die niet met hun pensioen rond komen… De voorbeelden van armoede variëren van extreem tot onzichtbaar. Het valt niet te ontkennen dat armoede een sociale strijd is. Dit raakt alle lagen van de gemeenschap, met vooral zware gevolgen voor alleenstaanden en ganse steden.

De internationale dag voor de uitroeiing van armoede roept op tot het bevorderen en erkennen van de inspanningen en de strijd van degenen die in armoede leven. 17 oktober geeft mensen die in armoede leven de specifieke gelegenheid om hun zorgen en bekommernissen te laten horen, in het besef dat zij de eersten zijn die het gevecht tegen armoede moeten leveren. Het thema is: “Samenkomen met degenen die het verst achterblijven om een ​​inclusieve wereld van universeel respect voor mensenrechten en waardigheid op te bouwen.”

Dit jaar is ook de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het is belangrijk om te herinneren aan het fundamentele verband tussen extreme armoede en mensenrechten. Mensen die in armoede leven worden onevenredig zwaar getroffen door vele schendingen van hun mensenrechten.

Persmededeling ACLVB – ABVV – ACV