Antwerpen lanceert succesvol schuldsaneringsproject

Antwerpen heeft een proefproject gelanceerd om schulden te verlichten en biedt daarmee nieuwe perspectieven voor mensen in financiële nood. Vijftig gezinnen kregen de keuze om maandelijks 150 euro van de stad te ontvangen of tot 1.800 euro te lenen om hun schulden af te betalen. Het project lijkt succesvol te zijn.

Na de coronacrisis hadden veel mensen moeite om hun vaste kosten te betalen. Dit project biedt hen de nodige ademruimte. De meeste deelnemers kozen voor de maandelijkse betaling van 150 euro, en elf mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om tot 3.600 euro aan schulden over te laten nemen door de stad.

Een deelnemer merkte dat de extra 150 euro per maand haar meer ruimte gaf bij het doen van boodschappen en haar in staat stelde om haar dochter te trakteren op een lunch. Aan het einde van het project nam de stad een deel van haar banklening over, waardoor ze sneller schuldenvrij kon worden.

Het project heeft niet alleen geleid tot minder schulden, maar ook tot een beter welzijn van de deelnemers. Mensen met werk meldden dat het extra geld hen hielp om beter te presteren, en werkzoekenden voelden zich meer gemotiveerd om werk te zoeken en te beginnen.

Het project is een stap in de richting van meer schuldsanering, een aanpak die wordt bepleit door professor sociaal werk Wim Van Lancker (KU Leuven). Hij benadrukt dat schulden mensen langer in armoede houden en pleit voor een welvaartsstaat die minder strenge voorwaarden stelt om hulp te krijgen.

‘Een euro maakt soms heel veel verschil als je in de problemen zit’: waarom Antwerpen schulden verlicht | De Morgen